خوش آمدید

جستجو

تبلیغات





تفسیر نتایج آزمایشگاهی: فریتین بالا

     

    آقای 60 ساله ای در آزمایش های چکاپ سالیانه ی خود متوجه نتایج غیرطبیعی عملکرد کبد به شکل ALT=70 IU/L (10-40) و GGT=120 IU/L (0-37) شده است. مشکل خاصی ندارد و هیچ دارویی مصرف نمی کند. بررسی بیشتر نشان دهنده ی CBC و عملکرد کلیوی نرمال، سرولوژی منفی هپاتیت B و C و فریتین 567 میکروگرم بر لیتر (300-24) است. اقدام بعدی چیست؟

    الف) آزمایش ترانسفرین

    ب) سونوگرافی کبد

    ج) آزمایش ژنتیک از نظر هموکروماتوز (C282Y)

    د) بیوپسی کبد از نظر انباشت آهن

    فریتین یک پروتئین داخل سلولی برای ذخیره ی آهن و اندازه گیری آن به عنوان نشانگر ذخایر آهن بدن، بخشی از بررسی آزمایشگاهی اختلالات کبد (برای رد احتمال هموکروماتوز) و همچنین ارزیابی علل کم خونی است. مقادیر بالای 200 در زنان و بالای 300 در مردان و در سنین پس از یائسگی در زنان نشانه ی غیراختصاصی انباشت ذخایر آهن است چرا که این پروتئین جزو واکنشگرهای فاز حاد است و همچنین الکل، بدخیمی ها و هر عامل دیگری که باعث تخریب سلول های کبد شود فریتین را افزایش می دهد. افزایش فریتین در 90% موارد با انباشت آهن همراه نیست.

    علل فریتین بالا بدون انباشت آهن

    علل شایع

    -          بیماری کبدی

    -          الکل

    -          وضعیت های التهابی حاد و مزمن

    -          عفونت ها

    -          بدخیمی ها

    -          نارسایی کلیوی

    -          سندرم متابولیک (اضافه وزن، عدم تحمل گلوکز، چربی بالا، فشار خون بالا)

    علل کمتر شایع

    -          تیروتوکسیکوز

    -          سکته ی قلبی

     

    اولین گام در برخورد با هر بیماری که فریتین بالا دارد، رد علل فوق است. در صورت وجود موارد فوق، بررسی بیشتر اغلب ضرورت ندارد. پس از شرح حال و معاینه ی کامل، اولین آزمایش هایی که باید درخواست شود شامل CBC، نشانگرهای التهابی (CRP، ESR)، کراتی نین و الکترولیت های سرم، تست های عملکرد کبد، قند و چربی خون است. بهتر است به این افراد توصیه شود از مصرف الکل خودداری کنند، وزن خود را کاهش دهند و قند و چربی خون خود را کنترل کنند و آزمایش فریتین پس از 3 تا 4 ماه تکرار شود.

    اگر علت افزایش فریتین روشن نباشد، ترانسفرین (TIBC) بهترین تست برای رد احتمال انباشت آهن است.

    چون ترانسفرین، پروتئین اصلی انتقال آهن در سرم است، اغلب ترانسفرین (TRF) در آزمایشگاه به شکل ظرفیت اتصال آهن (TIBC) اندازه گیری می شود و این دو نسبت مستقیم با هم دارند (TIBC (μmol/L) = 25.1 × TRF (g/L)). ترانسفرین باید در حالت ناشتا اندازه گیری شود زیرا مقادیر آهن سرم در طول شبانه روز به شدت متغیر است. حتی صرف مقدار کمی غذا باعث افزایش شدید و گذرای آهن سرم و همچنین افزایش ترانسفرین می شود. همچنین بیماری حاد ممکن است باعث کاهش گذرای آهن و ترانسفرین شود.

    ترانسفرین در این بیمار بالا و سونوگرافی نشان دهنده ی کبد چرب بود.

    بیشتر مبتلایان به هموکروماتوز ارثی از نظر ژن C282Y هموزیگوت هستند. آزمایش ژنتیک در مواردی توصیه می شود که انباشت آهن تأیید شده باشد یا سابقه ی ارثی این بیماری در خانواده وجود داشته باشد


    این مطلب تا کنون 11 بار بازدید شده است.
    منبع
    برچسب ها :           ,فریتین ,ترانسفرین ,آزمایش ,انباشت ,افزایش ,اندازه گیری ,فریتین بالا ,شایع           ,افزایش فریتین ,بررسی بیشتر ,
    تفسیر نتایج آزمایشگاهی: فریتین بالا

تبلیغات


    محل نمایش تبلیغات شما

پربازدیدترین مطالب

آمار

تبلیغات

محل نمایش تبلیغات شما

تبلیغات

محل نمایش تبلیغات شما

آخرین کلمات جستجو شده